Hier vindt u ons

Geesinkweg 140a

7544 RB Enschede

 

Contact

Neemt u graag contact met ons op onder nummer :

+31 6 48150327

of onder: info@tkv-enschede.com

 

 

Hier kom je direct naar de facebook site van de TKV

Het verhaal van een fokker

 

Het nieuwe onderkomen van de

Twentse Kynologen Vereniging - TKV Enschede

 

https://www.tubantia.nl/enschede-e-o/de-puppyschool-heeft-na-twintig-jaar-zwerven-eindelijk-vaste-grond-onder-de-voeten-tkv-is-thuis

 

 

De puppyschool heeft na twintig jaar zwerven eindelijk vaste grond onder de voeten: TKV is thuis. ENSCHEDE - De papieren zijn onderweg naar de notaris.

 

Hallo allemaal

Na meer dan 35 jaar ervaring met Old English Sheepdogs op het gebied van fokken, besturen, exposeren en nog meer activiteiten voor dit ras, komt natuurlijk een keer het eind in zicht.

Om alle kennis en ervaring niet verloren te laten gaan, ga ik nu mijn ervaring met betrekking tot fokken opschrijven. Ik krijg zeer binnenkort een nestje en zal dan een soort verslag maken over alles wat er gebeurd. Ik zal in hetgeen ik beschrijf ook de nodige kennis aspecten verwerken .

Ik vertel alleen mijn ervaringen en mijn kennis en hoe ik die kennis toepas. Iedereen kan er mee doen wat hij/zij wil. Ik hoop dat U het met plezier leest en dat er af en toe toch nog iets voorbij komt voor de ervaren fokkers.

 

 

Ayka 8 weken..

Veel kan er met de pups in haar buik niet meer gebeuren Ze zijn nagenoeg compleet en moeten nu alleen nog groeien. Maar er is de afgelopen weken natuurlijk wel heel veel gebeurd in haar lichaam.

Na de bevruchting door de reu gaan de bevruchte eitjes door de eileiders naar de baarmoederhoorns. Daar hechten de bevruchte eitjes zich in de tweede week vast aan de baarmoederwand. Hierna begint de vorming van een hond. Eerst zijn er maar 4 cellen maar na een week zijn er al 64! In deze fase is de zwangerschap erg kwetsbaar. Ziekte of ander onheil kan de foetussen zeer beschadigen. Zware medicijnen zijn eigenlijk taboe maar in deze fase is de moeder natuurlijk belangrijker dan de puppen.

Als de pups zich tegen de 20e dag echt gaan nestelen in de baarmoederwand voelt de teef zich niet erg lekker en dit is er dan ook de reden van dat ze rond die tijd slecht eet.

In de vierde week wordt de pup verder gevormd. De wervels en het hoofd krijgen contouren. Je kunt zeggen dat de foetussen aan het eind van de week ongeveer 1,5 centimeter groot zijn. Ervaren mensen kunnen aan het eind van de vierde week voelen of de teef wel of niet zwanger is. Ze zijn dan ter grootte van een aardbei/walnoot en er is nog nagenoeg tot aan de 30e dag, geen vocht om hen heen. In de vijfde week groeit de pup naar de vorm hoe hij zal worden bij de geboorte. De organen zijn bijna nagenoeg volledig ontwikkeld. De “harde delen “ , zoals haren, nagels, tanden en dergelijke gaan zich nu ontwikkelen. Het vruchtwater dat zich om de pup ontwikkeld maak het erg moeilijk om in deze fase de pups nog te voelen. De pups zitten in vliezen en door deze vliezen heen komen twee kanalen voor aan en afvoer.

Er zijn recente wetenschappelijke onderzoeken die aantonen dat de plaats van de ligging in de baarmoeder zelfs invloed kan hebben op de grootte van de pup maar ook invloed kan hebben op de eventuele latere dominantie. Een teefje dat tussen twee reuen ligt krijgt ook testosteron mee dat bestemd is voor de reuen !

In de zesde week is de vorm van een hondje bereikt en voor ons ras is de pup dan ongeveer 6 cm groot en 8 gram zwaar. Hij moet nu alleen nog groeien. Hij krijgt de voeding via de placenta maar kan nog niet zelf ademen. Hartjes zijn te horen via de stethoscoop

Nu is Ayka dus bijna 8 weken en nu wordt het zaak dat de puppen groeien. Alleen maar groeien. Qua ontwikkeling zijn er natuurlijk nog wel een aantal dingen gaande. Dat is echter alleen nog “finishing touch”. Als ze te vroeg worden geboren, en dat zal me niet verbazen gezien haar gewicht, dan kun je dat zien aan bijvoorbeeld, het haar rond de snuit en aan het eind van de pootjes. Daar is het dan nog kaal en rose maar dat komt binnen een paar dagen na de geboorte weer in orde. Aan het eind van deze week zijn de puppen, althans het bewegen daarvan in haar buik, duidelijk te voelen.

Druckversion Druckversion | Sitemap
© TKV Enschede NL