Hier vindt u ons

Geesinkweg 140a

7544 RB Enschede

 

Contact

Neemt u graag contact met ons op onder nummer :

+31 6 48150327

of onder: info@tkv-enschede.com

 

 

Hier kom je direct naar de facebook site van de TKV

 DE WERPKIST

1. In de beginjaren van mijn fokkerij vond ik het altijd erg lastig dat de teef bij de bevalling en vlak er na, altijd de gehele inhoud van de werp kist door elkaar krabbelde. Het was niet alleen lastig maar ik was ook bang dat de pups hierdoor schade zouden ondervinden. Ik heb daarom een werpkist gemaakt waarbij dat niet kan gebeuren. Ik heb de werpkist altijd in de woonkamer en ter bescherming van de vloer begin ik altijd met het leggen van een plastic beschermkleed.

 

2. Ik heb aan de verwarming bodem (rechts) een stuk andere bodem (links) bevestigd met sterk tape. Op het beschermkleed leg ik deze losse bodem van de werpkist. Wellicht kan dit allemaal wel wat professioneler maar het werkt ook zo allemaal goed. De linkerkant (wit) loopt vanuit het midden naar rechts, iets omhoog. Aan de linkerkant is onder de witte plaat een lat bevestigd. Dit zorgt er voor dat de pups, in de beginfase bij het bewegen, altijd terugrollen naar de verwarmingsplaat. Voor de moeder is dit een koele(re) plek om te liggen.

 

3. Op de vloer leg ik grote vochtabsorberende luiers, die in het bejaardencentrum ook worden gebruikt voor incontinente ouderen! Deze nemen echt heel veel vocht op en zijn uitermate geschikt voor de bevalling!

4. Over deze luiers gaat een vetbed. Een vetbed is een vochtdoorlatende bedekking waarbij de bovenzijde altijd droog blijft. Dat is aangenaam voor de moeder en pups. Eerst bij de bevalling en later ook als er door alle pups wordt geürineerd! Het vetbed moet een stuk groter zijn dan de oppervlakte van de werpkist. Het vetbed wordt namelijk strak vastgezet door de wanden van de werpkist!

 

5. De wanden van de werpkist staan nu op het vetbed en houdt de voer mooi strak. De teef kan nu krabben en bewegen maar de bodem blijft glad en strak. Aan de zijkanten van de omtrek zie je de uitgezaagde handgrepen. Hiermee kun je bij het verschonen de van de kist, de randen optillen voor het verwijderen en opnieuw aanbrengen van een vetbed. Aan de voorzijde van de kist, is de ingang laaggehouden. Makkelijk voor de teef. Als de pups groeien wordt de ingang hoger gemaakt door smalle planken in de uitsparingen aan de voorzijde te laten glijden.

 

6. Nu nog even de verwarmingslamp aan de zijkant van de kist bevestigen en alles staat klaar voor de komende bevalling. Aan een hangertje hang ik dan ook vaak een handdoek die voor de verwarmingslamp komt te hangen zodat de lamp alleen maar schijnt op het verwarmde gedeelte. De teef heeft er dan verder geen last van.

 

 

 

Druckversion Druckversion | Sitemap
© TKV Enschede NL