Hier vindt u ons

Geesinkweg 140a

7544 RB Enschede

 

Contact

Neemt u graag contact met ons op onder nummer :

+31 6 48150327

of onder: info@tkv-enschede.com

 

 

Hier kom je direct naar de facebook site van de TKV

De bevalling

DE BEVALLING:

Op te splitsen in ruwweg 3 fases

De eerste fase is de voorbereiding op de bevalling. In het lichaam vinden acties plaats die van buitenaf niet zichtbaar zijn, (Ontspanning van de geboortewegen)

Tweede Fase start op het moment dat het vruchtwater breekt. Persbewegingen zijn duidelijk waarneembaar. Gewoonlijk in het vlies geboren. De teef maakt vlies stuk, bijt de navelstreng door eet de placenta (als die meekomt) op en likt de pup.

Derde fase de placenta wordt uitgedreven. Soms samen met de pup maar meestal na de geboorte. Dit kan erg lang duren, vooral bij grote nesten 59e dag

Gemiddelde dracht is 63 dagen. Ayka is erg vroeg dus…. waarschijnlijk een groot nest! Op de 58e dag weigerde ze al haar voedsel. Dit is normaal gedrag. Het eerste sein dat de bevalling is ingezet . Ayka wordt regelmatig getempt. Als de normale temperatuur 1 graad of meer zakt dan kun je binnen 24 verwachten dat de bevalling begint. Om 13.00 uur zakte de temperatuur en een paar uur later nog verder. Haar temperatuur zakte meer dan een graad. In iedere geval reden voor mij het logeerbed voor de komende nacht, op te zetten en naast de werpkist te plaatsen. Het dalen van de temperatuur is een manier om energie te sparen voor de bevalling. De gehele nacht wisselden zich slaap en hijgen elkaar af. Af en toe ging ze in de werpkist liggen maar stapte er ook snel weer uit.

60e dag, de bevalling!

Ayka is verder de dag redelijk rustig. Ze slaapt veel. Er wordt energie geladen voor de bevalling. We laten haar nu geen moment uit het oog . De eerste voorzichtige wee dient zich aan om 17.30 uur. Ik leidt haar naar de werpkist waarin ze gelaten hijgend gaat liggen. Ook bij mij stijgt de spanning. Hoe zal het gaan en wanneer is ze klaar. De weeën nemen toe en worden krachtiger. Na een krachtige wee gaat ze staan en ik zie dat er vruchtwater vrijkomt. Even later hangt er een pup voor de helft uit haar schede. Ze geeft geen kik en dat heb ik ook wel eens anders meegemaakt. Om 17.45 uur wordt de eerste teef geboren. 400 gram. Ze valt uit haar moeder op de grond en aan haar navelstreng zit de nageboorte. Ayka doet niets, helemaal niets. Ze likt zichzelf schoon en keurt de pup geen blik waardig. Ze lijk niet geïnteresseerd. Ik knip de navelstreng door en leg de nageboorte voor haar neer. Ze snuffelt een beetje en begint voorzichtig te likken. Uiteindelijk eet ze de nageboorte op. Met de pup wil ze niets te maken hebben. Ik laat de pup bij haar liggen en we wachten op de volgende. Ik ben blij met 400gr. Het is een relatief grote pup en het is altijd prettig als de eerste pup de weg voor de anderen vrij maakt. In de 35 jaar dat ik nu fok was de gemiddelde pup 370 gram dus deze mag als groot worden aangemerkt. Na de geboorte van dit gehele nest bleek deze pup achteraf de lichtste van het gehele nest te zijn. Er zat veel tijd tussen de geboorte van de puppen en je zag Ayka steeds vermoeider worden. Bovendien was het steeds een hele opgave om die zware pups naar de uitgang te persen. Bij Pup 6,7 en 8 heb ik echt moeten helpen. Het persen op zich duurt meestal 10 min tot max. een half uur en dan is de pup geboren. Deze bevalling heeft in totaal 10 uur geduurd dat is erg lang. Het gewicht van het totale nest was ook enorm 3660 gr. En geen moment geslapen. Als je dan bedenkt dat de pups na de geboorte

per dag 10% in gewicht moeten toenemen dan krijgt ze nog een enorme klus. Aanvankelijk had ze weinig belangstelling voor haar pups maar dat werd tijdens de bevalling steeds sterker.

 

 

Druckversion Druckversion | Sitemap
© TKV Enschede NL