Hier vindt u ons

Geessinkweg 140a

7544 RB Enschede

 

Contact

Neemt u graag contact met ons op onder nummer :

+31 6 48150327

of onder: info@tkv-enschede.com

 

 

Hier kom je direct naar de facebook site van de TKV

Vuurwerk en je hond.
 

Oud en nieuw, champagne en vuurwerk, ook voor huisdieren een knalfeest? Feest voor veel mensen maar niet voor honden, die vaak vreselijk bang zijn. En niet zonder reden, omdat vuurwerk levensgevaarlijk voor hen kan zijn. Op deze pagina van de T.K.V. Twentsche Kynologen Vereniging lees je hier meer over en vind je veel handige tips.

 

Klik hier voor extra tips van het Landelijk Informatiecentrum Gezelschapsdieren.

 

Hoewel de Raad van Beheer begrip heeft voor het feit dat mensen veel plezier kunnen beleven aan het afsteken van vuurwerk, is zij van mening dat de kosten voor de samenleving en de vele dieren(bezitters) te hoog zijn. Jaarlijks lijden veel dieren onder extreme angst, niet alleen de dag van de jaarwisseling, maar ook de dagen daarvoor en -na, als er al veel knallen te horen zijn.

Bovendien zijn er elk jaar weer slachtoffers door vuurwerk. Niet alleen onder mensen, maar ook onder dieren vallen jaarlijks (ernstige) slachtoffers.

De Raad van Beheer heeft zich daarom geschaard achter het online vuurwerkmanifest. De initiatiefnemers van het manifest zijn voor een verbod op consumentenvuurwerk en zien in plaats daarvan liever professionele vuurwerkshows.

 

Reageert uw hond niet of licht op vuurwerk, heel fijn, doe alsof er niets aan de hand is.
Komt uw hond wel in een situatie waardoor hij schrikt, blijf rustig, straal kalmte en vertrouwen uit en probeer door te gaan waarmee u bezig was. Leidt hem eventueel af met een lekker brokje.

 

 

Wat kunt u doen om uw huisdier een rustige jaarwisseling te geven?

  1. U kunt er veel zelf aan doen om de jaarwisseling voor uw huisdier gemakkelijker te maken. Dit begint met een goede voorbereiding.
  2. Laat uw hond overdag extra lang uit (op een rustige locatie waar nog geen vuurwerk wordt afgestoken), zodat de hond lekker moe is.
  3. Geef uw huisdier veel afleiding. Begin hier al mee in de middag, ruim voordat het vuurwerk begint: bijvoorbeeld met een kauwstaaf, voerspelletjes (voor veel diersoorten op de markt, zoals bijvoorbeeld een Kong®).
  4. Sluit de gordijnen op tijd, zodat uw dier het vuurwerk niet kan zien.
  5. Zet de radio of TV aan (let er wel op, dat er geen programma’s zijn met harde geluiden).
  6. Laat uw dier zelf een rustig plekje uitzoeken en maak dit extra comfortabel met een lekker kussen of kleed.
  7. Probeer zelf zoveel mogelijk rustig te blijven en blijf gewoon doen waar u mee bezig was, ook al knalt het buiten.
  8. Ben uw dier tot steun, maar voorkom het aanleren van angstgedrag. Hoe doet u dat? U steunt uw dier al door het preventief af te leiden en samen te spelen, of simpelweg door er te zijn. Kiest uw hond er bijvoorbeeld voor om naast u bij de TV te zitten tijdens het vuurwerk, laat hem dan gewoon zitten, maar ga hem niet uitgebreid aaien en kalmerend toespreken als hij zit te trillen van angst. Bij gewenst gedrag - als het dier ontspannen is en geen angstgedrag vertoont - beloont u het dier en geeft u hem extra aandacht of leidt u hem af door middel van spel of een lekker voertje.

 

Vuurwerkgeluiden

Vuurwerktraining bestaat er meestal uit dat vuurwerkgeluiden gecombineerd worden met iets leuks of lekkers.  De geluiden van Sounds Scary van Dogytrust zijn zeer geschikt hiervoor, o.a. vanwege hun goede akoestische eigenschappen. De geluiden worden in het begin zacht afgespeeld, tegelijkertijd speelt u met uw hond of bied hem iets lekkers aan. Langzaam voert u het geluidsniveau op. Zorg dat u altijd onder het niveau blijft waarbij uw hond angst gaat vertonen. Neem hiervoor de tijd van een aantal dagen tot weken. Bij twijfel neem dan contact op met de T.K.V. Twentse Kynologen Vereniging.

Klik hieronder voor de geluidsopnames.

 

Track 1 : Vuurpijlen en luchthuilers

Track 2 : Knalvuurwerk

Track 3 : Volledig vuurwerk

Track 4 : Individuele vuurwerkgeluiden

 

 

Voorkom nare ervaringen

Honden zijn vaak ontzettend bang voor harde knallen, waardoor ze getraumatiseerd kunnen raken of uit paniek kunnen vluchten. Als een hond een nare ervaring opdoet door vuurwerk, kan die angst bij de volgende knallen alleen maar verder toenemen. De hond kan na verloop van tijd ook geluiden gaan generaliseren en bijvoorbeeld niet alleen meer angstig reageren op vuurwerk, maar ook op onweer, een deur die dichtslaat of een brommer die voorbij rijdt.

Het allerbeste is om te voorkomen dat je hond angstig wordt voor vuurwerk door hem tijdig te laten wennen aan diverse (harde) geluiden. Voor je pup is dit een belangrijk onderdeel van de habituatiefase waarin je hem blootstelt aan allerlei soorten prikkels, waaronder geluiden.
Als je jouw hond rustig aan verschillende geluiden laat wennen, zal hij er na verloop van tijd niet of nauwelijks meer op reageren. Zo kun je bijvoorbeeld gebruik maken van geluidsopnames van vuurwerk en deze geluiden eerst op een laag volume afspelen. Als de hond rustig blijft bij het horen van de knallen, kan het volume steeds iets verhoogd worden. Indien de hond angstig reageert, straf hem dan nooit, maar bied de steun en rust die hij nodig heeft. Beloon je hond wanneer hij gewenst gedrag vertoont tijdens het horen van het vuurwerk.

 

Pas op met medicijngebruik

Soms geven hondenbezitters hun angstige hond kalmerende medicatie rondom oudejaarsavond. Wij willen waarschuwen voor zulke medicijnen die de geluidsgevoeligheid vergroten, terwijl de hond zijn angst niet meer kan uiten omdat het medicijn de spieren verslapt. De hond kan niet meer wegrennen waardoor hij rustig lijkt, maar de angst is er nog steeds en kan hierdoor alleen maar groter worden. Indien je medicatie overweegt, overleg dan eerst met de dierenarts welk medicijn geschikt is om jouw hond te steunen tijdens de vuurwerktijd.

 

Tips en adviezen

Rond de jaarwisseling zal er een hoop geknal zijn. Om de hondenbezitter en zijn hond enigszins op weg te helpen om deze knallende avond door te komen, is er meer informatie over hond en vuurwerk bij het LICG  

 

Registreer je hond

Zorg dat je hond gechipt en geregistreerd is. Mocht hij van de schrik ontsnappen uit huis, dan kunnen jullie snel weer herenigd worden. Is jouw hond nog niet geregistreerd? Regel dat dan snel via  databankhonden.

 

 

Vuurwerk en je hond

 

Oud en nieuw, champagne en vuurwerk, ook voor huisdieren een knalfeest? Feest voor veel mensen maar niet voor honden, die vaak vreselijk bang zijn. En niet zonder reden, omdat vuurwerk levensgevaarlijk voor hen kan zijn. Op deze pagina klik hier (zie ook het hoofdstuk in de linker kolom) lees je hier meer over, en vind je veel handige tips om samen met uw hond vrolijk oud en nieuw door te komen.

 

.

Druckversion | Sitemap
© TKV Enschede NL